نفوذی بر اساس آموزه های وحیانی قرآن به چند گروه و دسته بخش می شوند. هم چنین اهداف متفاوت و متنوعی را برای نفوذ در نظر می گیرند که شامل تخریب، تغییر و تهدید و مانند آن است.
یکی از علل غایی و اهدافی که در فلسفه نفوذ بر اساس آیات قرآنی بیان شده ، نفوذ برای گریز است. به این معنا که کسی در چیزی یا فردی رخنه و نفوذ می کند تا گذرگاهی برای گریز و گریزگاهی برای فرار بیابد.
خداوند در قرآن می فرماید در قیامت برخی تلاش می کنند تا از صحرای محشر برای فرار از پاسخ گویی نسبت به اعمال خود، راه نفوذی بیابند و بگریزند. این گونه است که به همه اقطار و گوشه های آسمان و زمین نظر می کنند تا راهی از آن جا برای فرار از حکومت و ملک و فرمانروایی خداوند بیابند.
از نظر قرآن نفوذی طلبان تنها دو دسته از موجودات یعنی جن و انس هستند؛ زیرا اینان بر اساس آیات قرآنی از جمله آیه 50 سوره ذاریات موجودات دارای اراده و اختیاری هستند که تکلیف بر عهده آنان گذاشته شده و باید در چارچوب اختیار و اراده تکوینی ولی بر اساس وظایف و تکالیف الهی تشریعی عمل کنند. به سخن دیگر، خداوند انسان و جن را دارای اراده و اختیار تکوینی آفریده است ولی آنان را رها نکرده بلکه بر عهده آنان تکالیف و وظایفی در چارچوب دین اسلام گذاشته است که باید آن را انجام دهد و اگر بر خلاف این تکالیف عمل کنند باید در دنیا و آخرت پاسخ گو باشند.
البته از آن جایی که همه هستی تحت عرش الهی و حاکمیت و فرمانروایی اوست و خداوند ملک و شاه به عنوان مالک دنیا و دین عمل می کند ، کسی نمی تواند از محدود فرمانروایی و شاهی خداوند بیرون رود. از این روست که خداوند با زبانی طنز و تلخ می فرماید که اگر می توانید از حکومت الهی راه فراری بیابید و راه نفوذی برای فرار پیدا کنید که البته نمی توانید: یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوا لَا تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ؛ اى گروه جنّیان و انسیان، اگر مىتوانید از کرانههاى آسمانها و زمین به بیرون رخنه کنید، پس رخنه کنید. [ولى] جز با [به دست آوردن] تسلّطى رخنه نمىکنید.(الرحمن، ایه 33)
به نظر علامه طباطبایی در ذیل آیه، تقدم جن بر انس برای آن است که جنیان در راه نفوذ یافتن و نفوذ کردن سریع تر و تندتر از انسان حرکت می کنند و از همین روست که مقدم داشته شده است. اصولا جنیان در همین دنیا نیز برای کسب خبر و اطلاعات آسمان مثال و برزخ به آسمان های نزدیک صعود می کنند اما با شهاب ثاقب فراری داده می شوند؛ از همین رو، به سبب همین ظرافت و طبیعت گمان می رودکه اگر انسان نتواند راه نفوذ بیابد آنان می توانند ولی خداوند هر گونه امکان نفوذ را نفی می کند.